Hogyan készülj fel az állásbörzére és mire számíthatsz?

1024 538 Kovacsevics Adrienn

Az állásbörzék aktív támogatói a modernkori álláskeresésnek. Általában évente két alkalommal, tavasszal és ősszel kerülnek megrendezésre több napon át. Évről évre egyre több kiállítóval és színesebb előadásokkal, programokkal találkozhatunk, melyeken hasznos tippeket-praktikákat kaphatunk, ha éppen aktív álláskeresők vagyunk vagy a váltás gondolata jár a fejünkben. Mindemellett nagy előnyük, hogy konkrét vállalatokkal kerülhetünk azonnal kapcsolatba és akár egyéni tanácsadásokon is részt vehetünk, melyeket tapasztalt HR szakemberek tartanak az érdeklődőknek. Így lesz ez idén szeptember 27 és 28. között a JOBVERSE Állásbörzén is, ahol szakmai támogatónk, a Recruby tanácsadóival is találkozhatsz 3 különböző témájú tanácsadáson.

Sokakban viszont felmerül a kérdés:

Van-e értelme elmenni állásbörzére és ha igen, akkor hogyan készüljön fel rá?

Ezt a kérdéskört járjuk körbe a következő sorokban és hozunk pár hasznos tippet is mellé! 

Menni vagy nem menni?

A válasz egyértelműen MENNI, hiszen semmilyen hátrányod nem származik belőle, csak nyerni tudsz rajta, ha ellátogatsz egy állásbörzére. Számos edukatív és tájékoztató program van, melyek segíthetnek az álláskeresésben vagy munkahelyváltásban.

Kinek érdemes állásbörzére menni?

Korábban az egyetemi állásbörzék kifejezetten a friss diplomásoknak szóltak, de ma már ezt sem lehet így kijelenteni, ezeken a rendezvényeken is keresnek mind tapasztalt, mind pályakezdő kollégákat egyaránt. A nem egyetemi börzéken pedig egyértelműen szívesen várnak különböző senioritású és végzettségű jelölteket is. 

Hogyan készülj fel?

  • Az állásbörzéken különféle profilú cégek / szervezetek vesznek részt. A rendezvény előtt hasznos lehet szemügyre venned a kiállítók listáját és célirányosan azokat a standokat keresned elsőként, mely cégek szimpatikusak vagy relevánsak lehetnek számodra. Természetesen másokkal is érdemes szóba elegyedned, hiszen nem tudhatod milyen lehetőségek rejlenek a többieknél.

  • A jó megjelenés mindenképpen pozitív első benyomást kelt a kiállítókban. Egy lazább irodai vagy elegáns öltözékkel biztos nem tudsz mellényúlni és egyfajta komolyságot is tudsz vele sugallni. A legfontosabb viszont, hogy az öltözéked kényelmes is legyen, érezd jól magad benne, ne feszengj!

  • Emellett érdemes készíteni egy friss, naprakész önéletrajzot, melynek tartalmával legyél tisztában, igen kellemetlen tud lenni, ha nem ismered saját pályafutásod egyes állomásait és nem kelt túl jó benyomást sem. A CV-t akár ki is nyomtathatjuk több példányban (legalább annyiban, ahány cég szimpatikus lehet), arra az esetre, ha valamely vállalat kérne tőlünk. Egy tetszetős lehetőség kapcsán viszont jó taktika, ha jelzed a HR-esnek, hogy e-mailben átküldöd neki a friss önéletrajzodat, melyet a cégnek megfelelően írsz át.

  • Végül készülj fel saját magadból is egy rövid bemutatkozó erejéig, mert összeszedetlennek és bizonytalannak tűnhetsz, ha nem tudsz mondani magadról pár szót a kiszemelt standnál. A szimpatikus cégeknek is járj utána, hogy tudj kérdéseket feltenni, ezzel is tükrözve felkészültségedet.

Milyen programokra számíthatsz?

A kiállítók egész nap elérhetők a börze során és bármely vállalathoz odamehetsz teljesen nyugodtan. Szívesen veszik az érdeklődőket, elérhetőséget is tudtok cserélni és általában klassz kis ajándékokat is kaphatsz tőlük!
Tanácsadásokon is részt tudsz venni különböző témákban, mint pl. CV írás, interjú felkészülés (mind magyar, mind angol nyelven), vagy bértárgyalás. Itt hasznos tanácsokat kaphatsz a szakemberektől és ami a legjobb, hogy mindezt személyre szabottan, hiszen ezeken egyénileg tudsz részt venni. Arra figyelj csak, hogy regisztrálj előre, mert gyorsan be szoktak telni a helyek!
A nap folyamán többféle előadást is meghallgathatsz, természetesen mind az álláskeresés témát közelíti meg különböző aspektusból.
ÉS! mindezek mellett szórakoztató programokban és nyereményjátékokban is lehet részed.

Reméljük minden kérdésedet megválaszoltuk és találkozunk 2023.09.27. és 28. között a BOK „A” Rendezvénycsarnokban. Mi ott leszünk! 😉

 

 

 

Author

Kovacsevics Adrienn

All stories by: Kovacsevics Adrienn