Top home office munkakörök – avagy pozíciók, melyeket valóban könnyedén végezhetsz otthonról is

1024 538 Kovacsevics Adrienn

A pandémia alatt aki csak tehette átállt otthoni munkavégzésre. Ugyan minden munkakörben nem kivitelezhető, hogy home office-ból dolgozzunk, de jobban átgondolva mindenki tudna mondani  példát olyan pozícióra, melyről a koronavírus-járvány előtt nem is gondolta volna, hogy végezhető akár otthonról is. Ugyan a távmunka gyökerei és megjelenése a pandémia előtti időszakra nyúlnak vissza, mégis a nagy változást ez az időszak hozta és azóta is aranykorukat élik az otthonról végezhető munkakörök.

Fontos-e a home office lehetőség egy új pozíció vagy munkahelyváltás esetén?

Persze, az új generáció már alap elvárásként kezeli. A szabadságérzet, az önállóság a munkaszervezésben, a laza munkakörülmények és a kiegyensúlyozott, távolról is működő főnök-beosztotti viszony a bizalom egyfajta szimbóluma mely, mint kiderült az elmúlt két évben sokaknál nagyon jól működik! Ha meg valami működik, miért akarnánk rajta változtatni? Megspóroljuk az utazási időt, pénzt takarítunk meg és még a környezetet sem szennyezzük az utazással.

Mielőtt azonban belevágnál egy ilyen pozícióba, érdemes mérlegelni néhány kérdést, ugyanis nem való mindenkinek az otthoni munkavégzés:

Ki tudod alakítani az ergonomikus és hosszú távon is egészséges körülményeket otthon?
Tudsz nyugodt körülmények között dolgozni és nem fog megzavarni senki?
Jó az idő-menedzsment készséged és nem fogsz kevesebbet, vagy éppen sokkal többet dolgozni?
Tudsz fókuszálni a munkára és motiválni magad, hogy hatékony legyél és ne kalandozz el a munkától?
Meg tudod oldani a felmerülő problémáidat egyedül, akkor is, ha nem ül ott a kollégád vagy a főnököd az asztal másik oldalán?
Jobban szeretsz egyedül dolgozni, napi szociális és társas kapcsolatok nélkül?

Ha a válasz nem,

akkor inkább érdemes olyan céget keresni, aki a hybrid munkavégzést támogatja, vagy legalább fenntart egy irodát és lehetőséget ad a használatára. Ez egyébként nem feltétlenül baj, hiszen nem vagyunk egyformák. Nem tud mindenki önállóan és hatékonyan dolgozni otthonról, ezt mindenkinek magának kell tudni mérlegelni, megvan-e a megfelelő személyisége, hozzáállása, különben gyorsan kudarc fogja érni.
Melyek azok a munkakörök, amelyek valóban végezhetők könnyedén otthonról is?

Íme a toplista:

Ügyfélszolgálati munkatárs

Ha türelmes vagy és szívesen segítesz más embereknek, akkor ezt ma már megteheted otthonról is! Mindenki emlékszik a régi tömött irodákra, ahol az ügyfélszolgálatosok egy kis asztalnál, falakkal körülvéve és fülessel kezelték a bejövő hívásokat. Ennek mára vége, ezeket a munkákat már szinte mindenhol otthonról végzik, ha pedig jól beszélsz nyelveket, kifejezetten jól is kereshetsz vele.

IT specialista

Fejlesztés, tesztelés, üzemeltetés, vagy tanácsadás ma már mind végezhető otthonról és ebben a szakmában bomlanak le leggyorsabban a határok. Tanuld meg az alapokat, szerezz gyakorlatot, de ne hanyagold el a nyelvtanulást sem és rövid idő alatt európai bérért fogsz dolgozni.

Marketing specialista

Online hirdetési szakember, közösségi média menedzser, grafikus és még sok egyéb marketing szakterület már végezhető otthonról is. Ha jó szépérzéked van egy új design összeállításához, van benned kellő alkotási vágy, akkor válaszd a kreatív oldalt, ha viszont inkább analitikus személyiséged van, akkor menj a kampány menedzsmentre, vagy SEO tanácsadónak!

Oktató (idegen nyelvek, szakmai órák, vagy akár sport)

Régen sokan jártak magánórákra, vagy fogadtak magántanárt, hogy megtanuljanak egy új nyelvet vagy fejlesszék meglévő tudásukat, azonban a pandémia miatt ez a lehetőség megszűnt, sok oktató bajba került és kipróbálta az online oktatást, ami ma már széles körben elfogadottá vált.

Pénzügyi, vagy adminisztrációs munkatárs

Ezen munkák nagy része önálló munkavégzést igényel és lassan eltűnik a papír alapú dokumentálás, továbbá Magyarország is SSC nagyhatalommá vált, így bőségesen válogathatunk az otthonról végezhető és különböző szakmai tudást igénylő adminisztratív jellegű munkákból az egyszerű adatrögzítőtől a szenior könyvelőig.. Ráadásul kevesebb fa is bánja!

Toborzási tanácsadó

Jobban szemügyre véve két dolog kell ehhez a pozícióhoz: egy laptop és egy telefon. A többi már csak rajtad múlik. Ma már nem divat a személyes interjú.

Újság- és szövegíró, online tartalom készítő

Régen úgy mondták csak papír és toll kell egy jó storyhoz, ma viszont már elég egy laptop vagy tablet is. Keress egy inspiráló környezetet, vagy témát, írd meg a cikket egy nyugodt helyen, csak dobd át e-mailen a főnöknek és már kész is!

A sort még lehetne folytatni, de igyekeztünk olyan pozíciókat összeszedni, melyek érdekesek lehetnek a karrierjüket most kezdő fiataloknak. Mostanra a home office lehetőség szinte minden vállalatnál elérhetővé vált, mivel gyakorlatilag alap elvárásként jelenik meg a munkaerőpiacon. Azon cégek, melyek nem teszik lehetővé (pedig lenne rá lehetőségük), jelentős hátránnyal indulnak versenytársaikkal szemben.

Végezetül egy jó tanács Neked, jövendőbeli munkavállaló: a home office egy lehetőség, kiváltság, melyet értékelni kell és nem visszaélni vele. Hidd el, nagyon gyorsan nyoma lesz, ha nincs eredménye a munkádnak. Ha viszont úgy érzed, segítségre van szükséged a time-managementet illetőleg, kérdezd bátran a seniorabb kollégákat, biztos nagyon szívesen segítenek Neked! 😊

Author

Kovacsevics Adrienn

All stories by: Kovacsevics Adrienn