Egészségesebb életmód, fizikális és mentális jólét – Hála a home office-nak?

home office
1024 538 Kis Hanna
Időt és pénzt spórolhatunk? Egészségesebben étkezhetünk és életmódot válthatunk? És mindezt úgy, hogy nem lépünk ki a lakásból? A home office-nak számos olyan előnyét élvezhetjük, amelyek gyökerestül megváltoztathatják a mindennapi rutinunkat és életmódunkat.

Az utóbbi években a home office jelentősége drasztikusan megnőtt, különösen a COVID-19 járvány következtében. Az otthoni munkavégzés nem csak egy átmeneti megoldásként szolgált a pandémia idején, de sokak számára állandó munkarenddé vált.

A héten hirdetett LinkedIn szavazásunk eredményei alapján kiderült, hogy a válaszadók több, mint 40%-a 3-4 napot és több mint 20%-a teljesen otthonról dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók többségének lehetősége adódik otthonról dolgozni a hét legalább egy részében. Azoknak a munkavállalóknak, akiknek megadatik ez a lehetőség, bizony a home office alapjaiban változtatja meg a mindennapi rutinjukat.

Változások a mindennapi rutinban:

Kevesebb készülődési idő:

Mindenki számára világos, hogy munkába menet előtt bizony rengeteg időt elvesz a készülődés. Ezek nem csak a higiéniai készülődést foglalják magukba, ide tartozik az is, amikor összepakoljuk az összes olyan személyes dolgunkat, amikre szükségünk lehet a napunk során, illetve nem kell formális ruhába öltöznünk. Így, hogy ezekre nem kell különösebb időt fordítani, a munkavállalóknak lehetősége van reggelente tovább aludni és több időt fordítani a pihenésre.

Kevesebb Utazás:

Az egyik legszembetűnőbb változás a napi ingázás eltűnése. A home office-ban dolgozók nem kell, hogy időt töltsenek a munkába, illetve a haza utazással. Azzal, hogy otthonról dolgozunk, akár több órát is megtakaríthatunk egy nap, különösen a nagyvárosokban. Ha például valaki napi egy órát tölt utazással, heti szinten ez már öt órát, éves szinten pedig több mint 200 órát jelent. Az utazási költségek ennek köszönhetően pedig drasztikusan csökkenhet, ami az autós utazás esetében a mai benzinárak mellett, akár 50-100 ezer forint megspórolását is jelentheti, a parkolásról nem is beszélve.

Munka-magánélet egyensúly:

Az home office lehetőséget ad arra, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúly jobban megvalósuljon. A munka befejeztével a nap végén rögtön el tudjuk intézni a személyes ügyeinket, illetve olyan dolgokra tudjuk a figyelmünket fordítani, ami hozzájárul a mentális és fizikális egészségünkhöz.Több idő jut a családra, barátokra, a szórakozásra, a sportolásra és arra, hogy kialakítsunk egy kiegyensúlyozott egészséges életmódot.

Vajon azok a munkavállalók, akiknek lehetősége van több napot is otthonról dolgozni egy héten, mire fordítják az utazással és készülődéssel megspórolt időt a mindennapok során?

Megkérdeztünk néhány válaszadót, hogy miben változott meg a napi rutinjuk, amióta home office-ban dolgoznak. Több válasz is érkezett:

“Sokkal rendszerezettebbek lettek az otthon töltött napjaim. Hasonlóan, mint az irodai napokon, home office-ban is felállítottam egy menetrendet, aminek segítségével sokkal könnyebb a time management. Munkaidő előtt ugyanúgy időt szánok a reggeli rutinra, készülődésre, majd később az edédre és így tovább.”

„A reggeli utazás és készülődési időt más tevékenységgel tudom kiváltani, korábban neki tudok állni otthoni teendőknek a nap végeztével.”

De mire fordítják a felszabadult idejüket?

„Mivel többnyire autóval közlekedem, a reggeli dugóban ülés és a forgalomban való koncentráció nagyon le tudja szívni az energiámat. Munkaidő után pedig mivel sokkal hamarabb tudok hozzálátni a munkaidő utáni teendőimnek, így előbb is végzek velük és sokkal több idő jut a pihenésre és az egyéb szabadidős tevékenységekre.  Ide tartozik a sport is, amire az irodai munkavégzés után szintén nem sok energiám szokott maradni, ellenben a home office esetében könnyedén el tudok indulni az edzésekre.”

„Azokon napokon, amikor otthonról dolgozom, sokkal többet van lehetőségem sportolásra, illetve általában azokra a napokra, amikor otthonról dolgozom, szoktam beiktatni a baráti találkozókat és ilyenkor jut a legtöbb időm az olvasásra és önfejlesztésre. Ezek miatt, sokkal több időm jut arra, hogy egészségesebb életet éljek. Több időm jut saját magamnak főzni és otthon étkezni.”„A felszabadult szabadidőmet, ami jelen helyzetben az utazási időt és készülődést jelenti, a legtöbb esetben edzésre, sportolásra vagy bevásárlásra fordítom. Az utazási idő felszabadulása miatt több időm van otthon főzni és időben elvégezni a házimunkámat.”

„A megnövekedett szabadidőmben természetesen megpróbálok minél több időt tölteni a családommal és barátaimmal.”

A home office tehát számos előnnyel járhat, de ezek közül is az utazással megspórolt időt tudjuk az egyik legjobban felhasználni annak érdekében, hogy utolérjük magunkat a mindennapok során.

A napi ingázás megszűnésével, több időnk jut a családra, barátokra és egy egészségesebb életmód kialakítására. Ez nem csak a munkavállalók jobb életminőségéhez, de több kutatás és elmélet is bizonyítja, hogy hatékonyságának növeléséhez is hozzájárul, hiszen a kipihent és elégedett dolgozók általában produktívabbak és kreatívabbak. Nem beszélve arról, hogy a home office lehetőséget ad mind a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is arra, hogy költségeket csökkentsenek. A munkáltatónak így lehetősége van egy kisebb iroda fenntartására, míg a munkavállalóknak sokkal kevesebbet kell az utazásokra költenie a bejárás miatt.

Az otthoni munkavégzés tehát nem csak egy szükséges megoldás, hanem hosszú távon is fenntartható és előnyös munkarend lehet.
Author

Kis Hanna

All stories by: Kis Hanna