Pörgesd fel az álláskeresést Linkedin profillal!

1024 538 Parti Gergely

Elkészült a profi szakmai önéletrajz és elkezdted kiküldeni a vállalatoknak, de kevés a megkeresés? 

Pörgesd fel az álláskeresést Linkedin profillal!
A mai világban a fejvadászok és vállalati HR-esek a hirdetések mellett főként a Linkedines közvetlen megkeresések útján keresnek új munkavállalókat, így érdemes rendszeresen használni. Mi segítünk, hogy tisztában légy a legfontosabb lépésekkel.

Az alapok:

Csakis angolul!

A Linkedin hivatalos nyelve az angol, ettől nem érdemes eltérni, mivel a toborzok is ez alapján keresik az új munkavállalókat.

Add meg az alap információkat és töltsd ki minél részletesebben a profilt!

A HR–esek kulcsszavak alapján keresnek, minél több szerepel az oldaladon, annál előrébb leszel a keresésekben.

Állíts be szakmai, vagy semleges profilképet!

Egy enyhe mosoly mindig megnyerőbb, de egy komoly kép is jó lehet szakmai környezetben. Kerüld az egész alakos fotókat, a szélsőséges arckifejezéseket, mint például egy hatalmas nevetés, vagy szigorú arc.

Használd a címsort

a legfontosabb tapasztalat, vagy készség kiemelésére, de kerüld a szlengeket és divatos kifejezéseket. Pl. 10+ év tapasztalatú Java fejlesztő a Java Ninja helyett.

Írj összefoglalót magadról az “About” részbe!

Itt összefoglalhatod a legnagyobb erősségeid, szenioritásod, a jelenlegi munkaköröd és a szakmádhoz kapcsolódó kiemelkedő teljesítményed. Ne írj pár sornál többet, ha nincs miről, de lehet pár bekezdés is, ha már szenior vagy és tudsz tartalmat adni neki. Kliséket kerüld, légy konkrét és egyedi, soha ne másold egy az egyben másét!

Írd be a tapasztalatokat, képzettségeket!

Legalább az utolsó hármat és a relevánsakat és add meg pontokban a felelősségeket! Szorítkozz a legfontosabbakra és kerüld a hosszú, folyó szövegeket is. Legyen jól áttekinthető és gyakorlatias, ne használj hosszú körmondatokat töltelék szavakkal!

Adj meg képességeket!

Jelölj be számodra releváns szakértőket, vezetőket, ne csak ismerősöket!

A linkedin az a platform, ahol szakmai kapcsolatokat építesz, nem pedig baráti kapcsolatokat, így vissza fognak igazolni akkor is, ha még nem ismeritek egymást.

Mindig ellenőrizd az eredményt!

Olvasd át többször, vagy használj helyesírás ellenőrzőt!

Lépj magasabb szintre:

Használj háttérképet, ami megmutatja ki vagy!

Iroda, csapat fotó, logó, vagy kép mozaik szakmai képekből profi, vagy akár közvetlen, elhivatott embernek tüntethet fel.

Rendszeresen növeld a kapcsolataid számát!

Delegálj napi, heti, vagy akár havi időt a kapcsolatok bővítésére! A legtöbb keresésben elsődleges, vagy másodlagos kapcsolatként tűnhetsz fel, ami kapcsolatok nélkül nem megy.

Adj és kérj ajánlásokat!

A legerősebb self-branding eszköz, ha valakivel öröm volt a közös munka és ezt le is írjátok, így ne hagyd ki ezt a lehetőséget.

Adj egyéb szakmai tartalmat a profilodhoz!

Ha adtál már interjút, vagy készítettél videokat, akkor érdemes ezeket megjeleníteni!

Készíts szakmai Slideshare accountot és oszd meg a szakmai anyagaid!

Légy aktív!

Ha profin kitöltötted, akkor ideje használni. Lépj be rendszeresen, nehogy elmulassz egy megkeresést, keress, olvass a szakmai érdeklődésednek megfelelően, kedvelj posztokat és kövess be szakértőket és cégeket! 

„Open to work” státusz beállítása

Ha álláskereső vagy, akkor jelezd, hogy nyitott vagy új lehetőségekre. Az „open to work” státusz beállításával egyértelművé teszed a HR-es számára, hogy nyugodtan kereshet.

Az önéletrajz mellett a legfontosabb álláskeresési eszköz a Linkedin. Főleg a szellemi munkát végzők vannak jelen, de fizikai munkások is egyre gyakrabban készítenek profilt, így érdemes minden esetben jelen lenni. A platform folyamatosan növekszik és fejlődik, kiszorított korábbi jelölt keresési technikákat és nem feltétlenül szükséges az álláskereséshez, de nagy lehetőséget hagysz ki, ha nem használod rendszeresen. Sok sikert kívánunk!

Author

Parti Gergely

All stories by: Parti Gergely