Mit csinálnak a fejvadászok? Tények és tévhitek

1024 538 Saiban Laura

A fejvadászat kifejezés napjainkban egyre elterjedtebb, ám sokak számára a szó pontos jelentése még mindig egy kissé misztikus és megfoghatatlan. Természetesen a fejvadászok munkakörét és tevékenységét nem szó szerint kell érteni és képviselőik közel sem annyira rémisztőek, mint ahogy ez az elnevezés hangzik.

Kezdjük az alapoktól…

A fogalom körüljárását érdemes az alapoktól kezdeni.

A fejvadászoknak valójában semmi közük a klasszikus értelemben vett vadászokhoz, mivel ők HR-es szakemberek és a fegyverek helyett álláslehetőségekkel támadják ’áldozataikat’. 

A HR területén belül számos különböző területet tartunk számon. A fejvadászok kifejezetten a toborzással foglalkoznak, azaz különböző pozíciók betöltése és a betöltéshez szükséges kiváló szakemberek megtalálása a küldetésük. Ezek szinte minden esetben nehéz és összetett elvárásokkal teli pozíciók, amely keresések során nem akad a fejvadászok minden ujjára egy-egy tökéletesen passzoló jelölt. 

Ezért is alakult ez ki egy külön szolgáltatássá, kifejezetten komplex és kihívásokkal teli pozíciók toborzására szakosodott HR-esekkel. Őket a fejvadászok megnevezésen kívül HR tanácsadóknak vagy az angol megfelelő alapján recruiter-nek nevezzük. 

Mikor van szükség a fejvadászokra?

Egy meghirdetett pozíciónál a toborzás alatt sokan kívülállóként azt gondolják, hogy a HR-esnek csupán annyi a feladata, hogy az álláshirdetés megírása és különböző platformokon történő megosztása után csak hátra dőlve várja a jelentkezőket, akikből több száz érkezik. Véleményem szerint ez lenne minden HR-es és álláshirdető vállalat álma. Elképzelhető, hogy egy párhuzamos, ideális univerzumban ez így is történik… de valójában sokszor sajnos nem ilyen egyszerű megtalálni a megfelelő jelölteket. 

Amennyiben a hirdetésre jelentkezők nem megfelelőek vagy már első látásra egyértelmű, hogy a pozícióhoz tartozó elvárások összetettsége miatt betöltési nehézségek lépnek fel, a vállalatok külső segítséget vonnak be, a fejvadászokat. Ez történhet egy vagy akár több ügynökségtől is egyszerre. 

A fejvadászok készenlétben állnak és álcázniuk sem kell magukat, így sokszor külső szemmel észre se lehet venni a küldetés kezdetét… de a toborzásban megkezdődik a vadászat.

Mit csinálnak a fejvadászok?

A pozíció megismerése és a munkakör betöltéséhez szükséges elvárások felmérése után elkezdődik a vadászat, azaz a toborzás. Ehhez első lépésben különböző toborzási platformokba ássa bele magát a szakember, ilyen platform lehet a Profession, a LinkedIn vagy akár a cég saját, belső adatbázisa is. Ezek közül mindegyik tüzetesen, alapos átvizsgálásra kerül. Emellett a saját ismerettségi köréből, kapcsolati hálójából vagy ajánlás alapján is javasolhat jelölteket. Ilyenkor a nyitott pozícióhoz tartozó elvárások alapján a recruiter általában olyan embereket keres meg, akik jelenleg NEM aktív álláskeresők. Ezek a személyek ez idő alatt rendelkeznek munkahellyel, ahol adott esetben jól is érzik magukat. 

A virtuális toborzó platformoknak köszönhetően napjainkban a kapcsolatfelvétel már egész könnyen megvalósítható telefonhívás, email vagy egy személyes hangvételű, privát üzenet formájában attól függően, hogy épp milyen elérhetőség vagy kapcsolatfelvételi lehetőség áll rendelkezésre. A megkeresés során a fejvadászok ismertetik a potenciális jelölttel a pozíció és a pozíciót meghirdető cég részleteit és felméri a jelölt igényeit, elvárásait, majd amennyiben ezek félúton találkoznak és a jelölt nyitottsága is fennáll, elindul a kiválasztási folyamat. Ennek első interjúja többnyire még az ügynökségen belül szokott megvalósulni, amely során mélyebb szakmai beszélgetésre kerül sor és mindkét fél meggyőződik arról, hogy az ügyfél és a jelölt is ugyanazt keresik. Ezt követően a recruiter összeállítja a jelölt pályázati anyagát, adott esetben a sikeres CV írásban is a jelölt segítségére van. A jelentkezést továbbítja a pozíciót meghirdető partnervállalat felé, akik ettől a pillanattól veszik át a stafétabotot és haladnak vele tovább a kiválasztásban. 

Pályázat továbbítva. Mi jön ezután?

Tévhit, hogy a recruiter szerepvállalása a pályázat továbbításáig terjed. A kiválasztási folyamat minden egyes fázisában jelen kell lennie és segítenie kell a jelöltet egyfajta hídként a jelölt és a partnercég között, törekedve a win-win helyzet kialakítására. Ehhez elengedhetetlen fontosságú a megfelelő bizalmi kapcsolat megteremtése, amit már a legelső kapcsolatfelvételnél el kell kezdeni megalapozni. 

A két fél között történő közvetítésben egy jó recruiter igyekszik mindig résen lenni. Visszajelzést kér az ügyféltől a jelölt pályázatáról, hogy tovább fognak-e tudni haladni vele és ha igen, a jelölt mikor várhatja a megkeresést a következő lépésekről való egyeztetéssel és az interjúk szervezésével kapcsolatban. Ez a közbenjárás azért is fontos, mert a teljes kiválasztási folyamatok időtartamára a cégek átlagosan 2 hetet szoktak meghatározni, azonban bármikor közbejöhet például egy betegség vagy szabadságolás, ami jelentősen meghosszabbíthatja ezt az idősávot. Ilyen esetekben ezt mindenféleképpen kommunikálni kell a jelöltekkel a motiváció és az érdeklődés fenntartásához, illetve a cég felé történő bizalomvesztés megelőzéséhez.

A partner felé is lehet jelezni egy jelölt pályázatának prioritását, amennyiben a jelöltnek például vannak folyamatban más pályázatai vagy már máshonnan ajánlatokat is kapott, illetve ha a munkába állás rendkívül sürgető a jelölt számára. Ilyenkor egy jó együttműködés során van lehetőség a folyamat felgyorsítására és megkezdődnek az időpont egyeztetések az interjúkról. Ezekhez a recruiter tanácsokkal tudja ellátni a jelöltjét. Egyrészt az interjú módjáról, például viselkedés alapú interjú lesz, vagy esetleg online vagy személyes beszélgetésre számítson, nyelvéről, ami függ a HR-es, szakmai vezető nemzetiségétől, ezáltal magyar vagy angol nyelven fog folyni a beszélgetés, másrészt pedig a témákról, amiket nagy valószínűséggel érinteni fognak. Érdemes felkészíteni a jelöltet a lehetséges kérdésekre, feladatokra és témákra, amik felmerülhetnek. A bértárgyalás pedig egy külön témakör lehet, amiben segítenie és megerősítenie kell a fejvadászoknak a jelölt álláspontját, illetve a vállalat felé történő kommunikáció és tárgyalás módját.

A partnercég belső interjúi után a fejvadászok kapcsolatba lépnek a jelölttel és átbeszélik, hogy hogyan sikerült az interjú, hogy érezte magát, milyen hangulatban telt a beszélgetés, mik voltak a jelölt benyomásai a cégről, milyen témákat érintettek, a cég megválaszolta-e a jelölt felmerülő kérdéseit stb. Erre a beszélgetésre az összes interjúkör után sor kerül. Ezek azt is szolgálják, hogy a jelölt nyugodt szívvel, bizalmasan elmondhassa a felmerülő kétségeit, aggályait vagy bármilyen kérdését, amit esetleg adott esetben a céggel nem, viszont a megfelelően kialakított bizalomnak köszönhetően a fejvadászokkal gondolkodás nélkül megbeszéli.

Hurrá, a jelölt ajánlatot kapott!

A sikeres kiválasztási folyamat ideális esetben egy szuper ajánlattal zárul. Az ajánlat kiküldése előtt az együttműködés minőségétől függően a cég egyeztet az ügynökséggel a jelölt igényeiről, hogy mindenképp egy olyan ajánlat szülessen, ami nagy eséllyel elfogadásra kerül. Ehhez alapul szolgál először a recruiter, majd a vállalat számára meghatározott bérigény a jelölt részéről, ehhez igazítják az ajánlat összegét, természetesen a cég és a pozíció anyagi erőforrásaitól függően. 

Az ajánlat többnyire először szóban, majd írásban kerül kommunikálásra a jelölt felé. Miután ez megtörtént, a fejvadászok is kapcsolatba lépnek ismét a jelölttel, hogy ők is átbeszéljék az ajánlatot és a jelölt őszinte véleményt tudjon alkotni. Amennyiben az ajánlat bármilyen részlete kérdéses vagy problémás, a recruiternek lehetősége van ezeket továbbítani a partnercég felé és törekedni a módosításra, megoldásra. 

Elő szokott fordulni, hogy mire megérkezik a partnercégtől az ajánlat, addig a jelöltet a jelenlegi munkahelye is megpróbálja maradásra bírni. Ilyenkor szoktunk beszélni ellenajánlatról, amivel kapcsolatban szintén érdemes beszélni a recruiterrel – korábbi cikkünkben éppen ehhez a dilemmához írtunk pár szakmai meglátást.

Első nap az új munkahelyen

A sikeres ajánlattétel és annak elfogadása után sem szűnik meg a kapcsolat a fejvadász és a jelöltje között. Az ajánlat során egyeztetett kezdési időpont alapján a recruiter kapcsolatba lép a jelöltjével és érdeklődik, hogy minden rendben ment-e az első napjain. Van-e olyan személy, akihez tud fordulni a kérdéseivel, megfelelő figyelmet fordítanak-e rá, megkapta-e a munkához szükséges összes eszközt és hozzáférést, illetve megfelelően elindult-e az onboarding, azaz a beillesztési folyamat. Amennyiben bármilyen probléma vagy hiányosság felmerül, az ügynökség ismét segíteni tud a partner felé történő kommunikációval. 

A próbaidő leteltével ismét érdemes meggyőződni a sikeres együttműködésről az új munkavállaló és az ügyfél részéről egyaránt, hogy a közös munka mindkét fél részéről hatékony és a próbaidő után is folytatható-e.

Mit várj a fejvadászoktól?

1. Pontosság

A fejvadászoktól mindig pontos információkat, válaszokat kell kapnod. Természetesen előfordul, hogy valamiről épp nincs megfelelő tudása nekik sem, de semmiféleképpen nem vezethetnek félre. Ebben az esetben kérdezz utána a pontos válasznak és információnak a cégtől.

2. Őszinteség

Lehet, hogy a recruitertől nem mindig azokat a válaszokat fogod hallani, amiket szeretnél, ez a fajta őszinteség viszont elengedhetetlen a bizalom és a hatékony együttműködés kialakításához. A negatív és a pozitív dolgokat mindkét félnek egyaránt muszáj nyíltan kommunikálni.

3. Bizalom

Az előbb említett őszinteség az egyik alappillére ennek a pontnak, azaz a bizalom kialakításának. Egy jó fejvadásznak 100 százalékos bizalmat szavazhatsz és nyugodtan megoszthatod vele a pályázattal kapcsolatos összes problémádat, kétségedet és kérdéseidet. Nem kell aggódnod, ő ezzel soha nem fog visszaélni, hiszen az a célja, hogy folyamatosan segítsen Neked.

4. Visszajelzések

A fejvadásznak biztosítania kell Téged a folyamatos visszajelzésekről, legyen az épp pozitív, vagy akár negatív. Sokszor a cégek elsősorban az ügynökségekkel kommunikálnak közvetlenül a jelöltekről, így ezekről az információkról neki kell tájékoztatnia a hozzá tartozó jelölteket.

5. Támogatás

A recruitertől nyugodtan elvárhatod a támogatást a pályázatod bármely fázisában. Fordulj hozzá bizalommal, ha segítségre vagy megerősítésre van szükséged! A bértárgyalásban és a bérigényed meghatározásában, a CV-d módosításában, csinosításában és az interjúkra való felkészítésben egyaránt segítségedre lesz.

5+1 Díjmentes szolgáltatásunk

A fejvadászok szolgáltatásáért mindig a megbízó cég fizet, így Neked, mint jelöltnek, ingyenes a szolgáltatás. Ez alól vannak kivételes esetek, amikor olyan speciális szolgáltatást nyújtunk, mint karrier coaching, tanácsadás vagy CV írás. Azt mindenképp fontos tudnod, hogy csak és kizárólag ezekért a szolgáltatásokért kell fizetned. Amikor a fejvadász cégek közvetítik pályázatodat egy vagy több partnerük felé, az minden esetben díjmentes.

Ha a cikk alapján úgy érzed, maradtak benned kérdések, vagy egy kiválasztási folyamathoz lenne szükséged tanácsra, lépj velünk kapcsolatba a Recruby oldalán!
Author

Saiban Laura

All stories by: Saiban Laura