Újévi fogadalmak: Hogyan tedd tartalmassá és sikeressé az újévet

1024 538 Tarnai Szilvia

Valljuk be, hogy újévi fogadalmat már sokan tettünk legalább egyszer életünk során, van, aki feleslegesnek érzi, mert úgysem tartja be, és van, aki minden évben újra írja. Lehet ez életmódváltás, új munkahely, új tudás megszerzése, magasabb fizetés, de a cél az, hogy legyen más/jobb, mint az előző év.

Véleményem szerint az újévi fogadalom egy nagyon szuper és hosszú távon kifizetődő „szokás”, ha az ember (mint mindent), jól csinálja. Ebben a cikkben összegyűjtöttem Neked egy kisebb tudásbázist, mit érdemes tudni a fogadalmak „működéséről” és természetesen a használatáról is.

Nos, akkor vágjunk bele! 🙂

Mik az újévi fogadalmak?

Jelentését tekintve, az újévi fogadalom egyfajta nyilatkozat, vagy ígéret, amit magadnak teszel. Rajtad áll, mennyire veszed komolyan és tartod be és csak azért nem érdemes írni fogadalmat, hogy legyen, de már a következő hónapban nem tudod, mit is fogadtál meg. Ahogyan Rex Maughan írta:

„A fogadalom azon az eredményen alapul, amire vágyunk…gyakran elfelejtjük. Általában azért, mert a fogadalmak, amelyeket kitalálunk, nem megvalósíthatóak, vagy nincs hozzájuk konkrét tervünk. Vagy nem a megfelelő célokat tűztük ki.”

Az újévi fogadalmakban az a legjobb és egyben a legrosszabb, hogy a szó szoros értelmében lehet bármi és bármennyi. Azért a legrosszabb, mert az ember, hirtelen nem is tudja, mit szeretne megvalósítani. Ezzel nincs is semmi probléma, ha már a komoly szándék megvan, hogy változtatni szeretnél, akkor nézzük a lépéseket.

Fogadalmak kudarcának gyakori okai

Korábban is írtam, hogy legtöbbször, amiket megfogadunk szilveszterkor, azt már februárban elfelejtjük. Ennek a legfőbb oka, hogy a fogadalmak nem reálisak, nem megvalósíthatóak.

  1. „Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka” szól a közmondás, ami jelen esetben teljesen igaz, ha túl nagy célt tűzöl ki, amit egy év alatt lehetetlen elérni, akkor már január 2-án is késésben vagy, hogy elérd.
  2. Nincs elegendő motiváció, vagy igazából annyira nem fontos cél, amit kitűztél, így nem is teszel különösebb erőfeszítést érte.
  3. Reális, megvalósítható ígéretet tettél magadnak, de túlságosan „felkavarná az állóvizet” körülötted, ami a környezetednek nem tetszik
  4. A jó barátod „Halogatás” kitart melletted jövő decemberig

Amennyi ember annyi féle lista van arra, MIÉRT NEM csinálunk meg valamit, de Te most nem ezért olvasod ezt a cikket, hanem hogy:

Hogyan tudom tartalmassá, sikeressé tenni a jövő évet!

A kudarc okait viszont fontos ismerni, minden harc előtt meg kell ismerni az ellenséget! De lássuk azt a bizonyos „hogyan-t”.

Stratégia a kitűzhető újévi fogadalmak megvalósításához

Bármit is szeretnél megvalósítani, érdemes hozzá egy stratégiával készülni, így van ez a célokkal, fogadalmakkal is. Ehhez első körben a jól ismert élet kereket javaslom, amiről T. Litovkina Anna tanulmányában ír részletesebben.
A kerék 8 szegmensre bontja az élet különböző területeit (ha van más vagy több terület, akkor kiegészítheted, itt minden ér):

egészségDreamLife to You - Mennyire kerek az életed?

család/barátok
önismeret/önfejlesztés
munka/karrier
szabadidő/hobbi
spiritualitás
életkörülmények/pénz
párkapcsolat

Ezeket a szegmenseket először arra használd, hogy számba veszed az aktuális évet. Mik történtek? Ezeken a területeken mit értél el?
Tipp: Ha vezetsz naptárt, akkor lapozd fel, ha konkrétan nem is írtad le, az események alapján beugorhat pár példa.

Ha megvan a „kiértékelés”, jöhetnek a jövő évre a fogadalmak összegyűjtése. A legfontosabb az egyensúly, tehát ha az előző évben valamire kevesebbet koncentráltál, akkor jövőre érdemes arra többet.

Például: Idén fókuszban volt nálad az önfejlesztés, elmentél sok képzésre, vagy a szabadidődben is bújtad a szakirodalmat? Akkor következő évre próbáld meg beépíteni ezt a tudást a munkádba, így inkább a karrieredet tudod építeni.

Tippek az éves motiváció megőrzéséhez

Az újévi fogadalmak akkor működnek jól, ha napi, de minimum heti szinten veled vannak valamilyen formában.

1. Írd le a fogadalmakat!

Szokták mondani: „A szó elszáll, az írás megmarad.”  Már maga az, hogy leírod mit akarsz megvalósítani, memorizálja benned azt, így vegyél elő egy lapot és sorold fel a céljaidat az évre.

2. Bontsd szét a fogadalmakat kis lépésekre!

Ez azért lesz fontos, mert be tudod osztani az évre, amit el szeretnél érni. Egyrészről könnyebb kis célokban gondolkodni, másrészről több sikerélményed is lesz az évben, ami csak hajt tovább. Minél nagyobb a cél annál több ilyen lépésre lesz szükséged!
Tedd fel magadnak a kérdést: Mi kell hozzá, hogy megvalósítsam?

Simán előfordulhat, hogy rájössz a lépések kidolgozásakor, hogy egy évre csak pár rész célt fogsz tudni véghez vinni.

3. Minden célhoz legyen egy „miért”!

A motiváció sokszor azért vész el, mert először jól hangzik a fogadalom, de ha nincs mögöttes tartalma, akkor felesleges időt szánni rá. Fontos, hogy a „miérted” belőled induljon ki, ne más miatt akard megvalósítani. Tudd azt, hogy Neked mitől lesz jobb az életkereked bármelyik része.

4. Tűzd ki!

Szó szerinti értelemben, tedd ki valahova a leírt fogadalmakat, részcélokat és miérteket. Lehet ez a falad/parafatáblád, a határidőnaplód, a pénztárcád. A lényeg, hogy rendszeresen ott legyen a szemed előtt, eszedbe jusson, így ha valamilyen döntés előtt állsz, akkor számításba tudd venni ezeket.

5. Mérföldkövek és a fejlődés megünneplése.

Nem csak annak kell örülni, ha valami nagy dolgot elér az ember, a maratonhoz is megannyi lépés kell, hogy lefussuk. Érdemes minden apró sikert megünnepelni, hiszen azok mind kellenek ahhoz, hogy elérd a hosszú távú célokat.

Újévi fogadalmak kiigazítása és újraértékelése

Ha sok a cél akkor bizony könnyű elveszteni a fókuszt főleg a hétköznapi mókuskerékben, de ha egy apró változást vezetsz be, akkor könnyen visszatérhetsz az elhatározásaidhoz.

A fogadalmak leírása után tegyél be a naptáradba 4 eseményt, amikor visszatekintesz az elmúlt negyedévre és hogy a legfontosabb/lépésekkel célokkal, hogyan állsz. Mit tettél meg eddig? Mit kellene másképp csináljál?

Az is előfordulhat, hogy amiket felírtál magadnak azokat újra kell értékeld, mert nem reálisak, találtál jobb lehetőséget a megvalósításhoz. Lehet 3 hónap alatt egy olyan élethelyzetbe kerültél, ami miatt bizonyos lépések tovább fognak tartani. Semmi gond, tervezz újra a korábbiak szerint!

Sablonok a fogadalmakhoz

Szerencséd van, mert előtted már sokan foglalkoztak ezzel a témával, így a megfelelő, gondolatébresztő kérdéseket az éved értékeléséhez és a céljaid megtervezéséhez nem kell Neked kitalálni.

Összegyűjtöttem pár ingyenes sablont, amit ki tudsz nyomtatni:

Napi használatra, határidő naplók:

Jó tervezést, és sikerekben/beteljesült fogadalmakban gazdag újévet kívánok!
Author

Tarnai Szilvia

All stories by: Tarnai Szilvia