A hatékony álláskeresés folyamata – Tippek és tanácsok, hogyan vágj bele

1024 538 Kovacsevics Adrienn

Új év, új fogadalmak, netán új munkahely?
Többekben felmerül ez a kérdés, miután elbúcsúztatjuk az óévet és köszöntjük az újat.  A hatékony álláskeresés viszont nem könnyű feladat és sok esetben hosszas folyamat. Az év eleje a tervezésről szól a legtöbb cég életében és ennek köszönhetően az új pozíciók megjelenése, illetve a kiválasztási folyamatok hossza is elhúzódhat. Ezek mentén egyből felmerül a kérdés bennünk, hogyan találjunk gyorsan és hatékonyan új állást?
Mai cikkünkben ezt a témakört járjuk körbe és hasznos tanácsokkal is készültünk Nektek.

Nade hol és hogyan keressünk állást?

 

Hatékony álláskeresés – ONLINE

A legtöbben még most is a különböző állásportálok böngészésével kezdik a keresést, hisz ez a jól berögzült kiindulópont, ha munkahely váltáson törjük a fejünket. A leggyakrabban felkeresett álláskereső portálok között még mindig a Profession.hu, Jobline és társai szerepelnek. 

Mellettük azonban rohamos tempóban nyernek teret a különböző közösségi média felületek is, legyen szó a LinkedIn-ről vagy akár a Facebookról, melyek szintén hatékony módjai az álláskeresésnek. Mindkét felület esetében találkozhatunk álláshirdetésekkel, posztokkal és külön csoportokkal is, melyek a szakembereknek, munkakeresőknek vagy épp a munkaadóknak szólnak.

Ezeken a felületeken létre kell hoznunk saját profilunkat is a friss önéletrajz mellett. A hatékony álláskeresés első lépéseihez íme pár tipp, hogy a toborzók szeme megakadjon a CV-teken és a profilotokon! 😉

LinkedIn profil:

preferált vagy jelenlegi lokáció megadása
tanulmányok rögzítése esetleges eredményekkel, szakdolgozat témával
lényegretörő személyes bemutatkozó
előnyös profilkép lehetőleg csinos öltözetben
erős ismeretek, készségek
nyelvtudás szinttel megjelölve
korábbi munkahelyek, pozíciók és az ott megszerzett tapasztalatok részletezése

+ tipp: építs kapcsolati hálót, illetve adj és kérj ajánlásokat!

Profession profil: 

Lényegében ugyanazokat az információkat kell megadnunk, mint a LinkedIn profilunknál, csak itt bérsávot is rögzíthetünk (nettó összeg forintban).

Önéletrajz:

letisztult, egységes formázás
jól felépített szerkezet
átláthatóság, 
lényeges információk, tapasztalatok kiemelése a megpályázandó pozícióra vetítve
pontosság, ne legyenek benne elírások
előnyös profilkép
tanulmányok időrendi sorrendben haladva
betöltött pozíciók időrendi sorrendben és a feladatkör részletezésével
nyelvtudás szinttel megjelölve
egyéb ismeretek, készségek
maximum 2 oldalban próbáld mindezeket összefoglalni

Hatékony álláskeresés – OFFLINE

1. Állásbörzék

Évente több alkalommal is megrendezésre kerülnek állásbörzék az ország több nagyvárosában is. Aktív álláskeresőknek mindenképpen ajánljuk a részvételt, mivel általában ingyenes és rengeteg hasznos információval, netán konkrét állásajánlattal távozhatunk a nap végén. Évről évre egyre fejlettebb technikával dolgoznak a szervezők, kiállítók és ennek köszönhetően már előre fel tudjuk tölteni önéletrajzunkat egy online adatbázisba, ahol a cégek könnyen elérhetik azt, ezáltal könnyítve a kapcsolatfelvételt. A hatékony álláskereséshez érdemes felkészülni az állásbörzére, és az esemény előtt  szemügyre venni a kiállító cégek listáját és  weboldalukon megnézhetjük milyen lehetőségek rejlenek náluk. Amennyiben találunk számunkra szimpatikusat, érdeklődjünk a konkrét pozíció után a standjuknál!

+ infó: 2024.02.28-29. között megrendezésre kerül a tavaszi JOBVERSE állásbörze, melyen a Recruby csapatával is találkozhatsz a BOK “A” Rendezvénycsarnokban (1146 Budapest, Dózsa György út 1.) 😉

2. Ajánlások

Az internetes álláskeresés mellett még mindig jelen van az offline álláskeresés is, mely történhet ismerősök és családtagok segítségével, ajánlás útján. Sokszor előfordul, hogy már megfogalmazódott az igény új kolléga felvételére, de még nincs meghirdetve a pozíció vagy konkrétan ismeretségi körből szeretnék kiemelni az új munkatársat. 

3. Helyi munkaügyi központok

Emellett a hagyományos formát is választhatjuk, hogy ellátogatunk a helyi munkaügyi központba, ahol számos pozícióval találkozhatunk már a hivatalba belépve és regisztrált álláskeresővé válhatunk.

4. Végül bátraké a szerencse…

Még most is sokan vannak, akik személyesen keresnek fel cégeket és helyben próbálják meg leadni pályázatukat. Ha szerencsénk van, akár közvetlenül a pozíció felelőséhez is eljuthatunk…

Reméljük hasznos évindító tippekkel tudtunk szolgálni a hatékony álláskereséshez. Útravalóként egy utolsó tanács, mielőtt belevágnál az álláskeresésbe!
Gondolkozz el, miben van tapasztalatod, mi érdekelhet hosszú távon, miben vagy jó és miben szeretnél fejlődni. Egy kis önreflexió nagyban segíthet minket a tudatos és sikeres váltásban. 🙂
Author

Kovacsevics Adrienn

All stories by: Kovacsevics Adrienn