Hogyan készülj fel az angol interjúra

1024 538 Kovacsevics Adrienn

Sokaknál előfordul, hogy azért nem pályáznak meg egy tapasztalatba vágó lehetőséget, mert elvárás a nyelvhasználat vagy már az interjú is angolul zajlik. Te is jártál már így? Ne aggódj, nem vagy egyedül… 

A nyelvtudásunkat alapvetően az határozza meg, milyen gyakran használjuk azt. Sokszor előfordul azonban, hogy akaratunk ellenére nincs kivel kommunikálnunk az adott nyelven vagy semmilyen formában szinten tartani azt. Az oktatási rendszer keretein belül találkozunk nyelvi órákkal, viszont ha a középiskolai vagy felsőoktatási tanulmányok végeztével az ember nem használja többet az adott nyelvet, nagyon gyorsan el tud kopni. Ez a leggyakoribb esete a tudásvesztésnek. Hasonló a helyzet, ha valaki külföldön él és megtanulja jól az adott ország nyelvét, majd hazatérve nem használja és szintén passzívvá válik a nyelvtudása. Van az a réteg is, akiknek a munkája megköveteli a nyelvhasználatot egy bizonyos szinten, de mégsem tárgyalóképes vagy magabiztos a tudásuk.

Van egy jó hírünk! Mindezek könnyen orvosolhatóak kis gyakorlással vagy intenzívebb magánórákkal! Emellett nagyon sok pozíciónál meg van jelölve a nyelvtudás elvárásnak, de ennek ellenére nem kell használni napi szinten vagy munkanyelvként, illetve lehet ebben rugalmasság is és kapunk 1-2 hónapot, hogy felhozzuk.

Szóval pályázásra fel, csak bátran! 😉

Ám mi történik akkor, ha nagyon szeretnénk megpályázni egy szuper lehetőséget és már az első lépéseknél előkerül az angol akár nyelvi teszt vagy interjú formájában?

Mai cikkünkben ezekhez hoztunk pár hasznos tippet, hogy fel tudj készülni angol interjú kérdésekre vagy egy konkrét angol nyelvű interjúra.

Angol interjú kérdések

Ebben az esetben az interjú maga magyarul zajlik és általában a vége felé szokták megkérni a pályázót, hogy váltsanak át angol nyelvre egy nyelvi ellenőrzés erejéig. Előfordulhat azonban az is, hogy esetleg az interjú egy adott része folyik angol nyelven, pl. megkérnek, hogy mondd el a fő feladataidat a jelenlegi / előző munkakörödben. A lényeg, hogy magadból kell felkészülni, semmi olyat nem tudnak kérdezni, amire ne tudnál válaszolni. 😊

A leggyakoribb angol interjú kérdések a hobbit, váltás okát, eddigi tapasztalatokat, motivációt, esetleg egy nehéz szituáció vagy sikeresen zárt projekt bemutatását takarják. 

Például:

What are your hobbies? 
What do you do in your freetime?
Tell us about yourself! 
Why do you want to change? / Why are you open to new opportunities?
What did you do at your previous job? 
What were your main responsibilities / tasks in your last position?
What did you like/dislike about your previous job?
What was your biggest success?
Could you mention a big challenge during your career and how did you deal with it?
What motivates you?
Why did you apply for the job? 
Why should we hire you?

+ tipp: érdemes ezeket a kérdéseket kidolgozni magadnak, illetve bármi plusz információt, amit szívesen megosztanál, hogy be tudd gyakorolni. Ez magyar interjúra is érvényes, hiszen sokszor előfordul, hogy egy kérdés váratlanul ér minket és hirtelen nem tudunk rá megfelelő választ adni vagy olyat, mint amit átgondoltan adnánk. Szóval készíts jegyzetet! Emellett azért is hasznos, mert sok esetben már egy telefonos előszűrésnél is letesztelik a nyelvtudásunkat és jó segítség lehet a váratlan helyzetben, hogy ne blokkoljunk le vagy váltsunk át magyarra és a szakszavak se maradjanak el.

Angol nyelvű interjú

Angol vagy más nyelven általában akkor zajlik egy interjú, ha munkanyelvként kell használnunk a nyelvet vagy külföldi vezetővel, esetleg külföldi kollégákkal kell együtt dolgoznunk. Ebben az esetben valójában ugyanarra számíthatunk, mint egy magyar nyelvű interjú során, hiszen teljesen azonos módon zajlik az interjú, csak angolul. Kezdésként bemutatkoznak a felek, majd megkérnek, hogy mutasd be eddigi pályafutásodat, ezt követően mesélnek neked a lehetőségről, a vállalatról, majd a legvégén a HR-es kérdések következnek. Természetesen, ahány interjúztató, annyi féle interjú, szóval változhat az interjú menete, sokszor teljesen szabadon folyik a beszélgetés. Jellemző még, hogy szituációs játékokban kell részt venni, esetleg feladatokat megoldani szóban, ha olyan pozícióról van szó. Itt fontos, hogy a szaknyelv is elég meghatározó, érdemes átnézni a kifejezéseket, ha esetleg korábban általánosabb témákról kommunikáltunk az adott nyelven, hiába magas szintű a nyelvtudásunk. 

+tipp: semmiképpen se szólaljunk meg magyarul, az nagyon rossz benyomást tud kelteni a szigorúbb interjúztatókban. Próbáljuk meg körülírni vagy helyettesíteni az adott kifejezést, ha nem jut eszünkbe.

Írásbeli angol teszt

Nem annyira gyakori már, viszont néha még előfordul egyes szervezeteknél. Itt sem műelemzésre vagy hasonló nem releváns feladatokra kell számítanunk. Általában itt a szakmai nyelv erősségét is mérik. Szakmai cikkek, írások kerülhetnek elő szövegértés formájában vagy hivatalos levél megfogalmazását kérhetik tőlünk. Egy ilyen teszt előtt is érdemes átnézni szakkifejezéseket, hogy fel tudjuk használni azokat írásban. 

Végezetül egy plusz tipp a nyelvtudásod szinten tartásához:

Ma már nagyon sok nyelvfejlesztő applikáció van, melyek ingyenesen elérhetők vagy csatlakozhatunk online / offline kurzusokhoz, esetleg közösségekhez, ahol külföldi személyekkel tudunk kommunikálni. Emellett, ha idegen nyelven nézünk filmeket-sorozatokat, netán olvasunk, az szintén nagyon jó módszer a gyakorlásra. ÉS, ha esetleg lehetőségünk nyílik akár családi, baráti vagy bármilyen más társaságban használni, ne habozzunk! 😊

Reméljük mai cikkünkkel hozzá tudtunk járulni egy sikeres pályázásodhoz és hasznosak lesznek számodra a fent írtak! 😊

Ugyan mai témánk az angol interjúra volt kiélezve, de a leírtak minden más nyelvre is érvényesek! Kollégáinkkal az alábbi nyelveken is hasznos tippekkel tudunk ellátni:

német
olasz
horvát
francia
spanyol
román

Épp egy angol interjú előtt állsz? Kellene még pár jó tanács a témával kapcsolatban? Keresd fel támogató partnerünk tanácsadóit a Recruby oldalán!
Author

Kovacsevics Adrienn

All stories by: Kovacsevics Adrienn