Ellenajánlat: ne engedj a csábításnak!

Ellenajánlat - counteroffer
1024 538 Parti Gergely

Sokak számára ismerős lehet az érzés, amikor ajánlatot kapunk és egy új lehetőség nyílik meg előttünk. Magasabb fizetés, vagy szakmai előrelépés csábít, de mi van akkor, ha a jelenlegi munkahelyünk ragaszkodik hozzánk és egy ellenajánlattal próbál megtartani?

Érdemes nagyon átgondolni, hogy engedsz-e az ellenajánlat csábításának, mert három buktató is leselkedhet rád, amelyekről érdemes tudni.

Nézzük elsőként, hogy mi számít ellenajánlatnak:

Fizetésemelés,
További vállalati juttatások,
Előléptetés vagy új pozíció,
További felelősség, hatáskörök, 
Felelősségteljesebb, vagy komplexebb projektek,
Vagy mindezek bármely kombinációja.

Amennyiben egyedi és nehezen pótolható munkát végzel, vagy a munkaerőpiac nehezíti meg a pótlásodat, a munkáltató meg fog próbálkozni ellenajánlat adásával.

Mely esetekben magas az ellenajánlat esélye?

A pótlás költséges lehet,
Nem áll rendelkezésre elég idő és erőforrás az új dolgozó kiválasztására, képzésére,
Szeretnék, ha náluk dolgoznál, amíg megtalálják, akit helyetted felvesznek majd,
Szeretnék, ha befejeznéd a futó projektet,
Egyedi tudásod, kapcsolatrendszered, vagy más nehezen pótolható képességed van,
Esetleg tényleg szeretnek veled dolgozni.

Az első buktató maga az időszakos megoldás, mely általában csak pillanatnyi menekülőutat kínál.

Az ellenajánlatban megígért magasabb fizetés könnyen elcsábíthat, de vigyázat! Ezek az ígéretek gyakran csak pillanatnyi örömöt hoznak és hosszú távon nem nyújtanak megoldást az eredeti problémára. Tudtad, hogy az elfogadott ellenajánlatot követően az alkalmazottak 83%-a már 6 hónap múlva nem dolgozik ugyanannál a cégnél? 12 hónap után ez az arány 90% fölé emelkedik. Ne dőlj be a csábításnak, mert a fényes juttatások és fizetésemelés mögött hátsó szándék és megoldatlan problémák vannak. 

A második buktató a bizalom elvesztése.

Ha elfogadod az ellenajánlatot, a munkáltató és a kollégák könnyen elveszíthetik benned a bizalmat. Ha egyszer jelezted távozási szándékod, akkor később is fennáll a veszélye annak, hogy újra távozni fogsz. Ez pedig komoly következményekkel járhat a jövőbeni előléptetésekre, felelősségi körökre és projekt lehetőségekre nézve. Ne táncolj vissza ha egyszer már belevágtál!

A harmadik buktató a változás hiánya.

Ha az ellenajánlatot elfogadod, a változás hiánya hamar visszaüthet az eddig megszokott rutin közepette. Még ha a fizetésed nő is, a munkahelyi légkör, a főnököd vagy az új kihívások nem változnak meg automatikusan. Ne maradj a komfortzónádban egy kis plusz pénzért cserébe, mert a változások nélküli élet hamar unalmassá válhat, aminek a végén újra pályázni fogsz, de addigra a korábbi ajánlat már nem lesz elérhető.

Összefoglalva, ha ellenajánlatot kapsz ne engedd, hogy a csábító ígéretek félrevezessenek. Gondold át alaposan, mielőtt döntést hozol és ne felejtsd el, hogy a rövid távú juttatások mellett egyéb következményekkel számolhatsz.

Légy bátor, és lépj ki a komfortzónádból, mert csak így találhatod meg az igazi boldogságot és szakmai sikert az életedben!

Nyitott pozíciókért nézd meg karrierportálunkat!

Author

Parti Gergely

All stories by: Parti Gergely