IT trendek és technológiák hatása a bérekre a HR-esek szemszögéből

1024 538 Tarnai Szilvia
HR-szempontból az IT-trendek és -technológiák bérekre gyakorolt hatása rendkívül fontos téma a munkaerőpiacon. A mai, digitálisan vezérelt világban a vállalatok egyre inkább a technológiára támaszkodnak a folyamatok racionalizálása és a hatékonyság javítása érdekében. Ez növekvő keresletet eredményezett az informatikai szakemberek iránt, akiknek speciális képességeik miatt gyakran magasabb is a bérigényük.

Ahogy a vállalkozások felkarolják a digitális átalakulást, a HR-osztályok új kihívásokkal néznek szembe, amikor a tehetségek vonzásáról és megtartásáról van szó. A képzett IT-szakemberek iránt nagy a kereslet, és a vállalatoknak versenyképes béreket kell kínálniuk a legjobb tehetségek bevonzásához. Ráadásul a technológia szerepe a munkahelyen folyamatosan fejlődik, így a HR-szakembereknek naprakésznek kell maradniuk a legújabb trendekkel, hogy hatékonyan tudják kezelni és ápolni a technológiai munkaerőt.

Ebben a cikkben elmélyedünk az informatikai fizetéseket befolyásoló tényezőkben, a keresett készségekben, valamint abban, hogy a HR-szakemberek hogyan alakíthatják stratégiáikat a képzett informatikai szakemberek bevonzása és megtartása érdekében egy versenyképes piacon. Maradj velünk, hogy megtudd, hogyan alakítják a technológiai trendek a béreket, és mit jelent ez a HR szakemberek számára.

Bevezetés az informatikai trendekbe és technológiákba

Az IT szakemberek jelentős béremelkedése az utóbbi években a digitális átalakulás és az új technológiák iránti kereslet növekedésével függ össze. A vállalatok új lehetőségeket kínálnak a munkavállalóknak, és versenyképes fizetéseket kínálnak az IT szakembereknek, így feléjük irányuló kereslet növekedése azt is jelenti, hogy azok a vállalatok, amelyek nem tudják versenyképes fizetéseket megadni, nehéz helyzetbe kerülhetnek megszerzésük és megtartásuk tekintetében.

Keresletük növekedése azonban nem csak a technológiai vállalatokban érzékelhető, számos más területen is használnak IT szakembereket, például a pénzügyi, egészségügyi és kereskedelmi szektorban is. Keresletük növekedése és a bérek emelkedése azt jelenti, hogy az IT szakemberek egyre népszerűbb az üzleti világban üzleti. A KSH adatai szerint 2017-ben 163 ezer munkavállalót foglalkoztattak, ami 2013-hoz képest 2,5%-kal több és a kereslet a covid járvány, ezzel együtt az otthoni munkavégzés elterjedésével egyre csak nő.

Ebből kifolyólag a vállalatok számára fontos, hogy megfelelően kezeljék az IT szakemberek béreit, ilyen esetekben szoktak olyan toborzással foglalkozó ügynökségeket megbízni, akik segítenek felmérni a piacot és tanácsot is adnak, hogy lehet egy munkahelyet vonzóvá tenni egy  IT területen tapasztalt és széleskörű tudással rendelkező munkavállaló vagy vállalkozó számára.

Az automatizáció hatása a piacra

Egy olyan technológiai trend, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy automatizálják és optimalizálják a folyamatokat és csökkentsék a költségeket. Azonban az automatizáció bevezetése a HR számára jelentős változásokat hozhat a munkafolyamatokban és a bérek terén is. Az automatizáció bevezetése lehetővé teszi a HR számára, hogy hatékonyabban kezelje a munkafolyamatokat, és csökkentse a manuális munkaerő igényét. Ennek eredményeként azonban a manuális munkaerő bére csökkenni fog, ez viszont azt is jelenti, hogy az IT szakemberek számára új munkahelyek nyílnak meg további keresletnövekedést eredményezve.

Kiberbiztonsági trendek

Az utóbbi években egyre fontosabbá váltak a vállalatok számára, hiszen a kiberbiztonsági trendek bevezetése lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy biztonságosabbá tegyék az üzleti folyamataikat, és megvédjék az érzékeny adatokat. Az IT szakemberek iránti kereslet növekedése és a bérek emelkedése a kiberbiztonsági trendek elterjedésével is folytatódhat a piacon.

Ha kiberbiztonság, akkor nem felejtkezhetünk meg a távmunkáról sem, hiszen az IT szakembereknek ennek beköszöntével új kihívásokkal kell szembenézniük, mint például a távoli hozzáféréshez szükséges rendszerek, eszközök kifejlesztése.

2020-ban számos vállalat kényszerült arra, hogy munkavállalólit otthoni munkavégzésben foglalkoztassa, ehhez biztosítva felhő alapú megoldásokat, – ez szintén újabb okot adott az IT szakmában lévő munkaért keresletére –  ami gyorsabbá és egyben hatékonyabbá tette a folyamatokat. Ezt a megoldást a mai napig alkalmazzák hibrid formában, azonban némi problémával is járt ennek a technológiának az elterjedése.
Az eset.hu szerint 2020-ban a kibertámadások 20%a a felhőalapú technológiákhoz kapcsolódott, ezeknél az eseteknél ugyanis hatalmas mennyiségű adatnak a védelmét, de egyben a megfelelő rugalmasságot is kellett biztosítani a felhasználók számára, ami sokszor a biztonság rovására valósult meg.

A tovább- és átképzés fontossága az IT-iparban

Az HR szakembereknek alkalmazkodniuk kell az IT trendekhez, és megfelelő úgymond „csomagot” kínálni az IT szakemberek szakmai fejlődéséhez.
Abban az esetben, ha  ritka azoknak a munkavállalóknak a száma, akik az elvárt technológiai tudással kell rendelkeznie egy jelöltnek úgy a partnerek irányába szoktuk javasolni, hogy biztosítson képzést az új munkavállaló számára.
Már maga a szakterület is megkívánja a folyamatos naprakészséget, így az IT szakembereknek folyamatosan képezniük és átképezniük kell magukat. Ezek lehetővé teszik az számukra, hogy versenyképesek maradjanak a munkaerőpiacon és megtartsák magasabb fizetéseiket és szakmai karrierjükön előre lépjenek.

HR stratégia az IT toborzásban

Úgy, ahogyan az informatikai ágazatban, úgy az IT toborzással foglalkozó szakembereknél is naprakészen kell állniuk a legfrissebb IT trendekkel, technológiákkal. Nem ritka az az eset sem, hogy recruiterként felmérjük egy-egy technológia népszerűségét a piacon, hiszen annak elterjedésétől függ, hogy az adott IT pozícióra milyen nehézségi szintre lehet belőni a megfelelő és egyben érdeklődő szakember megtalálását.

A kiválasztási folyamat a HR részéről a pozíció felvételével kezdődik, ilyenkor feljegyezzük milyen információkkal láthatjuk el az érdeklődőket a pozícióval kapcsolatban. Ennek részeként felmerül a kérdés: Mi lesz a szakmai interjún? Általában ezzel a válasszal szokták a recuiterek legjobban felkészíteni a jelölteket az interjúra, ami kiterjedhet szakmai kérdésekre, szituációs feladatra, vagy egy próbafeladatra.

Egy harmadik stratégia az IT szakemberek motiválása, avagy miért érné meg nekik váltani. Ilyenkor különböző juttatásokat és előnyöket ismertet a HR-es, amelyek vonzóak lehetnek az IT szakemberek számára. Ez lehet magasabb fizetés, a korábban említett fejlődési lehetőség, rugalmas munkaidő, cafeteria, home office vagy utazási lehetőség külföldre vagy más olyan juttatások, amelyekkel elismerik a szakemberek munkáját és hozzájárulnak a munkahelyi elégedettséghez.

Fizetések az IT szektorban

Számos úgynevezett salary guide található az interneten, de azt határozottan kijelenthetjük, hogy a korábban leírtak alapján függ (technológiai és nyelv tudás, szakmai tapasztalat, kereslet növekedés), mennyit is keres egy IT szakember. Ezektől függően a Blue Bird kimutatása alapján a sáv bruttó 600.000-2.300.000 forint között helyezkedhet el. HR szemmel azt lehet mondani, hogy az inflációval arányosan, akár 20%-kal is megnőhet az utóbbi évekhez képest egy tapasztalt szakember bére.

Szokták mondani a nagyobb fizetésemelés a váltás, ha így érzel, akkor tekintsd meg támogató partnerünk, a Recruby oldalán lévő pozíciókat!
Author

Tarnai Szilvia

All stories by: Tarnai Szilvia